Çocuğuma Nasıl Ödev Yaptırabilirim?

çocuklara ödev yaptırma-ödev yaptırmanın püf noktalarıYeni bir eğitim-öğretim yılına başladığımız şu günlerde özellikle okula yeni başlayan öğrencilerimiz ve aileleri için bir sorun baş gösterebilir: Ödev yaptırma konusu. “Çocuğuma nasıl ödev yaptırabilirim?” sorusu bir çok velinin cevap aradığı bir soru. Çocuklara ödev yaptırmak için ufak nüanslara dikkat edilmediğinde içinden çıkılmaz bir duruma dönüşebilir. Ödev yaptırma konusunda yapılacak yanlışlıklar çocukların okuldan soğumasına, öğrenmeye isteksiz olmasına vb. gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.

1. Sınıf Öğrencilerine Ödev Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

çocuklara ödev yaptırmada nasıl yardımcı olunur

Sonraki yıllar için 1. sınıf öğrencilerine ödevi kokutucu hale getirmek yerine sevdirmek çok önemlidir. Bunu sağlamak için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

Süreye Dikkat Edin

1. Sınıfa giden bir çocuğun dikkat süresi ortalama 10-12 dakika civarıdır. (Farklı kaynaklarda 25-30 dakikalardan bahsedilir. Maalesef o süreleri kolay kolay yakalayamıyoruz.) 10-12 dakikalık süre çocukların gelişimsel düzeylerine veya ödev/dersteki konuya ilgilerine göre artabilir de azalabilir de. Dolayısıyla ödev yaptırırken bu süreyi göz önünde bulundurarak planlama yapmalısınız. Ödevi zamana yayabilirsiniz, ödev arasına küçük oyunlar koyabilirsiniz. Çocuğunuz ödevini yaparken birden size o gün okulda yaşadığı bir olayı anlatmaya başlayabilir. Onun anlatımını ilgiyle dinleyin, sözünü kesmeyin. Bilin ki laf olsun diye değil canı sıkıldığı için anlatmaya başlamıştır. Anlatımından sonra ödeve devam edebilirsiniz.

Acele Etmeyin

Çocuğunuz okuldan eve gelir gelmez hemen ödev başına oturtmamalısınız. Zira 6 ders saati okulda derse boğulan bir öğrencinin eve geldiğinde öncelikle rahatlamaya ihtiyacı vardır. Onunla vakit geçirmeye çalışın. Okuldan konuşmak yerine havadan, sudan, kendinizden konuşun. Oyunlar oynasın hatta birlikte oynayın. Çocuğunuz ödeve hazır olduğunda ödevi yapmaya başlasın. Mümkün oldukça aynı saatlerde özellikle belli durumlardan sonra -yemekten sonra gibi-  ödevini yapmaya başlasın. Bu sayede sürekli ödevini hatırlatmak zorunda kalmazsınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Çocuğu İlkokula Başlayacak Ailelere 14 Öneri

Mükemmeliyetçi Olmayın – Silgiyi Bir Kenara Koyunçocuklara ödev yaptırma

1. Sınıfta sınıfın durumuna göre okulun ilk birkaç haftası çizgi çalışmaları ile geçmekte. Çocuğunuz ödev sırasında çizgileri azcık taşırabilir. Harf döneminde ise ufak tefek hatalar yapabilir. Abartı hatalar ve bilgi yanlışlıkları yapmadığı sürece bırakın öyle kalsın. Her yanlışı silip tekrar tekrar yazdırmayın. Çocuğunuzun sıkılmasına neden olursunuz.

Ödev Fazla Gelmiştir – Sıkıcıdır

Verilen ödev çocuğunuz için fazla gelmiş olabilir. Gerek çizgi çalışması gerekse sesleri öğrenme döneminde aynı şeyleri sayfalarca yazmak çocuklar için gerçekten boğucu olabiliyor. Hele ki çocuğunuz çok güzel yazıyorsa, bir şeyi satırlarca-sayfalarca yazmaya anlam veremeyecek ve sıkılacaktır. Bu durumda bir süre daha bekleyip duruma göre öğretmeniniz ile görüşünüz ve durumu öğretmeninize söyleyiniz.

Sabırlı Olun

Çocuğunuz bir şekilde güzel yazacak ve iyi bir şekilde okuyacak. Bırakın yavaş yazsın. Arada sırada sağa sola baksın. Çocuğunuz sesleri öğrenme döneminde ilk zamanlar zorlanabilir. İlk harflerde unutmalar olabilir. Sesleri birleştirmeleri yapamayabilir. Acele etmeyin ve çocuğunuz üzerinde farkına varmadan bir baskı oluşturmayın. Anne-baba olarak sizler ne kadar sakin olursanız o kadar süreç hızlı işleyecek ve çocuğunuz ödevi yapmaya o kadar istekli olacak.

Ders Çalışma Ortamına Dikkat Edin

Çocuğunuz ödevini varsa odasında yapsın. Eğer çocuğunuzun odası yoksa ödevini bir masada yapmasını sağlayın. Ödev yapılan ortamda televizyon, telefon gibi dikkat dağıtıcı teknolojik aletler olmasın. Özellikle televizyonu kapatın ki çocuğunuzun dikkati kaymasın.

Unutmayın ki Ödev Sizin Değil Çocuğunuzun

Çocuğunuz ödev yapmıyor diye kesinlikle onun yerine ödevini yapmayın. Bu sizin işinizi daha da zorlaştıracaktır. Hem çocuğunuzun öğrenmesine engel olursunuz hem de onun eline koz vermiş olursunuz. Öğretmeninizden uyarı alacak olmanızı da unutmayın.

Yazar: Şerafettin Altıntaş

MEB'te Sınıf Öğretmeni, aynı zamanda MEB Aile Eğitimi Programı Uygulayıcısı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir